Hoppa till huvudinnehåll

Kreditupplysning

En kreditupplysning tas i samband med kreditbedömingen som görs när du ansöker om ett lån. Kort sagt, kan du betala tillbaka lånet utan risk?

Vad är kreditupplysning?Kreditupplysning

Kreditupplysning är en process där information om en persons eller ett företags kreditvärdighet och betalningshistorik samlas in och analyseras av kreditgivare. Denna information används för att bedöma risken att låna ut pengar eller erbjuda kredit till den sökande. Kreditupplysningsprocessen ger kreditgivare en objektiv bild av en individs eller ett företags ekonomiska ansvar och hur de hanterar sina skulder.

Hur fungerar kreditupplysning?

Kreditupplysning involverar flera steg:

  1. Datainsamling: Kreditgivare samlar in information från olika källor, såsom kreditbyråer, företagsregister och tidigare kreditgivare. Denna information inkluderar kreditbetyg, kreditgränser, kreditkonton, tidigare och nuvarande lån, betalningshistorik, försenade betalningar, skuldsättning och annan relevant ekonomisk information.

  2. Dataanalys: Efter att data har samlats in analyserar kreditgivaren informationen för att bedöma den sökandes kreditvärdighet. De använder kreditmodeller och algoritmer för att räkna ut en kreditpoäng, eller score, som reflekterar den sökandes betalningsförmåga och risknivå.

  3. Beslut: Baserat på den erhållna informationen och kreditpoängen fattar kreditgivaren beslut om att godkänna eller avslå kreditansökan. Om ansökan godkänns, kan kreditgivaren bestämma kreditgränsen och de villkor som gäller för krediten.

Vad påverkar kreditupplysning?

Flera faktorer påverkar kreditupplysningen och den resulterande kreditpoängen:

  1. Betalningshistorik: Hur regelbundet en individ eller ett företag betalar sina räkningar och skulder är en avgörande faktor för kreditvärdigheten. Försenade betalningar och missade betalningar kan påverka kreditscoren negativt.

  2. Skuldsättning: Mängden skulder som en individ eller ett företag har i förhållande till deras inkomst och kreditgränser påverkar också kreditvärdigheten. Hög skuldsättning kan indikera en ökad risk för att inte kunna betala tillbaka ytterligare skulder.

  3. Kreditanvändning: Hur mycket av den tillgängliga krediten som används kan påverka kreditpoängen. En hög kreditanvändning kan indikera ökad risk för överutnyttjande av kredit och svårigheter att hantera skulder.

  4. Kreditlängd: Längden på den kreditvärdiga historiken spelar också en roll. En längre kreditlängd kan ge en mer tillförlitlig bild av en persons eller ett företags betalningsvanor.

  5. Kreditmix: En blandning av olika typer av krediter, såsom bolån, studielån och kreditkort, kan påverka kreditpoängen. En diversifierad kreditmix kan visa på en mer stabil ekonomisk hantering.

Vikten av kreditupplysning

Kreditupplysning är av avgörande betydelse för att säkerställa en stabil och ansvarsfull kreditmarknad. Genom att bedöma kreditvärdigheten hos potentiella låntagare kan kreditgivare minimera risken för kreditförluster och utforma lämpliga lånevillkor. Detta stödjer ekonomisk stabilitet och tillväxt.

Samtidigt ger kreditupplysning också fördelar för konsumenter och företag. Konsumenter med god kreditvärdighet kan dra nytta av lägre räntor och bättre lånevillkor, medan företag med stark kreditvärdighet kan få tillgång till kapital för att investera och expandera sina verksamheter.

 

 

Kan jag låna utan kreditupplysning?

Nej, du kan tyvärr inte låna utan kreditupplysning, som nämndes ovan är inte en kreditupplysning en dålig sak, snarare ger dig dig en feedback på hur man bedömmer dina möjligheter att kunna återbetala lån. I Sverige finns det egentligen 3 huvudsakliga företag som utför kreditupplysning, Upplysningscentralen (UC), Bisnode samt Creditsafe. Alla dessa har lite olika sätt att beräkna risken att låna ut pengar till dig.

 

De flesta som vill låna utan kreditupplysning menar egentligen låna utan UC, och är fullt möjligt att göra. Långivarna använder då istället Bisnode eller Creditsafe.

Finns 5 stora kreditupplysningsbolag i Sverige

UC, eller upplysningscentralen är som tidigare nämnts den mest kända, därefter kommer Dun & Bradstree (f.d Bisnode och) CreditSafe. Utöver dessa tre finns även Syna och Valitive. Det som är gemensamt för alla tre är att de samlar på information om dig och dina ekonomiska egangemang i syfte att göra en kreditbedömning, helt enkelt undersöka om du har råd med det lånet du ansökt om. Det är inte dessa bolag som fattar beslut om bevijat lån.

 

Vad innehåller en kreditupplysning

Det finns flera olika delar i en kreditupplysning. Till en början innehåller den uppgifter om din inkomst, dina tillgångar (kontoinnehav, fastigheter). Sedan innehåller den alla dina beviljade krediter (kreditkort, betalkort med mera). Den visar även hur vad du har för kreditlimit på dina krediter, och hur mycket du utnyttjat. Utöver detta finns även betalningsanmärkningar registerade.

Till det kommer sedan alla dina lån, sorterat på bolån, kontokrediter, med mera.

 

Slutligen innehåller kreditupplysningen företagets bedömning av din ekonomi.

 

Kreditbedömning med Tink

Tink är ett företag som levererar tjänster kopplade till din din data hos din bank. Det kan vara data som lön, bidrag, transaktioner (under maximalt de sista 3 månaderna). Detta gör att Tink också kan se vad du har för kostnader, och vart pengar spenderas någonstanns (t.ex online casinon). Det som är lite otäckt med Tink är att i de fall långivare använder Tink framgår det inte vilka utav deras tjänster som används. Observera att Tink inte kan se något om du inte loggar in med BankID.

 

 

 

 

 

Bisnode är ytterliggare ett företag som erbjuder kreditupplysningar, här berättar vi mer om Bisnode och deras verksamhet.
UC är förkortning för upplysningscentralen och är ett bolag som tillhandahåller kreditupplysningar. Bolaget samägs utav en majoritet utav storbankerna i Sverige.
En kreditupplysning måste enligt lag tas varje gång en juridisk person ansöker om ett lån. Syftet är att kunna göra en bedömning på om du kan återbetala lånet.

Gillade du innehållet? Dela med dig!

Investeringar

Som ett avbrott allt annat denna siten handlar om, har vi även ett par artiklar om investeringar, samt tillhörande samarbetspartners.

Jämföra lån

Att jämföra lån är viktigt för att hitta det mest förmånliga lånet till lägsta kostnad för just dig. Genom att göra det på ett och samma ställe behöver det oftast bara tas en kreditupplysning på dig.

Privatlån

Ett privatlån är ett lån utan säkerhet. Denna typen av lån kallas även för blancolån.Vi listar olika varianter här nedan.

Bolån

Bolån för dig som funderar på att köpa bostad, eller flytta bolånen.

Billån

Ett lån för dig som skall köpa bil

Företagslån

Öka likviditeten i ditt företag med ett lån

Vilka ligger bakom AlltOmLån?

AlltOmLån drivs ideellt utav flera personer med kompetens inom ekonomi, datorer och it, säkerhet, och faktiskt även före detta spelberoende. Av sistnämnade anledningen varnar vi tydligt för vissa långivare, eftersom dessa både direkt och indirekt vänder sig till personer med spelproblamatik.

Idén föddes i ett chattrum

Idén till AllOmLån och våra systersiter föddes i ett chattrum, där vi vill informera människor om vilka långivare som finns, vilka typer av lån, och vilka risker som finns med dessa lånen.

Finns ekonomiskt incitament

På våra siter, precis som alla siter av den här typen, så tjänar vi pengar på att berätta om olika långivare. Detta vill vi vara full transparenta med. Av samma anledning är vi också noga med att berätta allt vi vet om de olika långivarna. Vårt syfte är itne att få någon att ta ett lån. Vårt syfte är att informera om olika lånealternativ, riskerna som finns med det. 

Artiklar

Nu när det återigen är dags för skatteåterbäring kanske du får lite pengar över. Varför inte betala av ett lån i förtid? I denna artikeln går vi igenom när man kan göra så, och fördelarna med det.
Du har säkert funderat lite på vad det är som avgör när man får in pengarna på kontot, och vad det är som bestämmer det. I denna artikeln tänkte vi går igenom det.
Deklarationerna för inkomstår 2023 har börjat trilla in i våra digitala brevlådor. Fick du tillbaka något på skatten? Här är våra förslag till vad du skall göra med pengarna.
uScore låter dig se din kreditscore gratis. Du kan med den tjänsten få kontroll på dina lån och krediter.
Avida tillhandahåller olika låneprodukter med syfte att samla dina lån och krediter, skuldfinansering med mera.
Skuldfinansering är ett nytt namn för en gammal låneprodukt. Med en skuldfinansering blir man beviljad ett privatlån för att samla dyra lån och krediter. På så vis hoppas man sänka kostnaden.

Annat om Ekonomi & Lån

Kryptovalutor är samlingsnamnet på ett antal digitala valutor. Bitcoin och Etherum är väl de mest kända. I den här artikeln tänkte tittar vi närmare på kryptovalutor.
Tink har börjat dyka upp som term när man ansöker om lån. På de här sidorna går vi igenom vad Tink är, och vad man skall tänka på.
När kronofogden mottagit ett krav från en fodringsägare går de först igenom ansökan, för att sedan skicka ut ett betalningsföreläggande. Detta skall du kvittera. Det kallas för delgivning.
När man lånat pengar skall man betala tillbaka. Här berättar vi hur det vanligast går till i dag, samt vad som händer om du inte betalar.
Vad är en Kreditlimit och vad skall man tänka på när man har krediter? Detta är något vi diskuterar i denna artikeln.

Vi rekomenderar starkt

Leasy erbjuder kontantlån
Summa
10 000 - 50 000 SEK
Kreditupplysning
UC
Ränta
9.84 - 21.6 %%
Eff. Ränta
11.52 - 29.99 %%
Löptid
12 - 84 månader
Utbetalning
Beror på

Räkneexempel: Representativt exempel: Om du lånar 10 000:- i 84 månader så betalar du 246:-/mån (administrationsavgift tillkommer: 15:-/mån vid autogiro). Totalt betalar du 21 889:-, baserat på fast ränta 21,60%, effektiv ränta 29,62% (2022-02-01), uppläggningsavgift 595:- (som läggs till lånet) och autogiro. Exemplet är beräknat utifrån att avtalets betalningsplan följs.

Läs mer om L'EASY
Klicklån
Summa
1 000 - 40 000 SEK
Kreditupplysning
UC
Ränta
9.84 - 21.9%%
Eff. Ränta
9.84 - 21.9%%
Löptid
12 -72 mån
Utbetalning
Beror på

Fast ränta 9,84-21,60%. Effektiv ränta 13,86% - 27,81% (2018-01-02). Totalt belopp att betala 30 346 - 35 672:- kr.. Löptid min 12-max 84 mån. Max effektiv ränta 29,99%. Administrationsavgift tillkommer utöver månadsbeloppet (19:-/mån vid autogiro, annars 39:-/mån).

Brixo Kontokredit
Summa
3 000 - 50 000 SEK
Kreditupplysning
Bisnode
Ränta
27,95%%
Eff. Ränta
31,8%%
Löptid
1 - 180 månader
Utbetalning
2-3 Bankdagar

Räkneexempel: Krediten har inga avgifter. Nominell bunden årsränta är 27,95 % och den effektiva räntan är 31,8 %. En exempelkredit på 10 000 kr som återbetalas med 965 kr per månad under 12 månader har en total kostnad om 1 580 kr.

Läs mer om Brixo
Flexibel kontokredit hos Northmill Bank
Summa
1 000 - 50 000 SEK
Kreditupplysning
Creditsafe
Ränta
4.9%
Eff. Ränta
21.9%
Löptid
1-72 månader
Utbetalning
Direkt

Vid kredit om 50 000 kr till 12,9 % årsränta (rörlig) under ett år med 12 återbetalningar, en uttagsavgift om 195 kr samt en administrativ månadsavgift om 19 kr blir totalt belopp att återbetala 53 999 kr (4 500 kr per månad) och den effektiva räntan 15,4 %.

Extralånet
Summa
10 000 - 50 000 SEK
Kreditupplysning
Bisnode
Ränta
24.95%%
Eff. Ränta
28.01%%
Löptid
1 - 10 år
Utbetalning
2-3 Bankdagar

Räkneexempel: 20 000 kr i annuitetslån på 1 år med 24,95% nominell ränta, 28,01% effektiv ränta, kostar 1 901 kr/mån (12 ggr). Att återbetala: 22 805 kr inkl. alla avgifter.

Fairlo
Summa
2 000 - 100 000 SEK
Kreditupplysning
Bisnode
Ränta
13.8-17.52%
Eff. Ränta
12-19%%
Löptid
1-96 mån
Utbetalning
Direkt

Räkneexempel: Ett lån på 10 000 kr till 16,67% bunden ränta med en återbetalningstid på 36 månader, med 36 avbetalningar om 355 kr ger en effektiv ränta på totalt 18,00%. Hos Fairlo tillkommer aldrig avgifter för tjänsten. Totalt att återbetala blir 12 780 kr.

Läs mer om Fairlo

Folk letar vanligen efter

Låna utan UC
Låna med Bisnode
Låna med creditsafe
Låna med betalningsanmärkning
Lån med Trustly
Lån med Zimpler

 

Summor

Låna 10 000 kronor

Låna 20 000 kronor

Låna 30 000 kronor

Låna 40 000 kronor

Låna 50 000 kronor

Låna 100 000 kronor

 

 

Creeper MediaCreeper DMCA.com Protection Status ekonomibloggar.nu